Mad

Mysterier er Løst: Derfor Findes dit Favoritbrød Overalt

Vi mennesker har det med at udvikle en lang række vaner, som vi derefter følger, uden at stille spørgsmål ved dem. Det er kun naturligt: der er ikke nogen grund til at gøre hverdagen mere kompliceret end den behøver at være. Med en god rutine kan vi føle os sikre på, at vi håndterer alting, uden at skulle stresse over det hele tiden.

Så længe vores vaner og rutiner hjælper os, så er de udelukkende en positiv ting. Men vi har alle prøvet at få nogle dårlige vaner, og de er absolut ikke sunde at have for mange af i sit liv. Nogle gange er vi ikke engang klar over, at vores handlinger udspringer fra vaner, og at der er bedre alternativer derude.

Et sjovt eksempel på dette er min ven Lasse. Han plejede at arbejde inde i centrum, hvor han også boede i godt og vel 6 år. På den tid opbyggede han selvfølgeligt en masse vaner, og han havde en fast rutine. Hver Tirsdag og Fredag tog han eksempelvis i Superbrugsen, for at købe hans absolutte favoritbrød henne i bageri-afdelingen. Lasse var ikke ligefrem en brød-snob, men efter at have fået en skive ufatteligt lækkert brød i kantinen på arbejdet en dag, kunne han ikke lade være med at undersøge sagen. Han spurgte straks køkken-chefen om de kunne afsløre hvor de havde fået det fantastiske brød fra. Lasse var noget overrasket da han fandt ud af, at brødet ganske enkelt var blevet købt i den lokale Superbrugsen. Det var dog lige dele overraskende og praktisk: Superbrugsen lå nemlig midt imellem Lasses hjem og arbejdsplads. Så det var intet problem at købe noget brød to gange om ugen.

Da Lasse så fandt sig et nyt arbejde, og flyttede lidt længere ud af byen, så var der naturligvis mange ting der skulle omlægges. Men brødet kunne Lasse ikke undvære. Det betød at han cirka hver anden uge arrangerede en tur ind til centrum for at købe sit brød i Superbrugsen. Han købte rigeligt med brød, så han kunne fryse det ned, og altså ikke behøv at køre ind til byen hele tiden. Det var meget arbejde for noget brød, men for Lasse var det besværet værd – han var helt vild med det brød.

Det sjove kommer så, da jeg besøgte Lasse og han serverede mig noget af dette fantastiske brød. Han fortalte om sin rutine med at tage ind til centrum for at købe det. Jeg syntes godt nok at brødet så bekendt ud: det havde jeg da også selv købt før. Her i byen: i flere forskellige butikker. Lasse tabte næsten kæben: det kunne da ikke være rigtigt, at hans favoritbrød kunne findes overalt?!

Vi undersøgte sagerne, og det viste sig at det brød Lasse var så vild med, blev produceret af en bake-off brød grossist. Alt brødet bliver altså slået op og forbagt hos en grossist, for derefter at blive frosset ned og sendt ud til diverse butikker, kantiner og restauranter. Her færdigbages brødet så i ovnen, og sælges i sin lækre og færdige form.